Bekkenfysiotherapie

Bekken
fysiotherapie

Gelukkig zijn best veel bekkenklachten te verhelpen, maar met sommige klachten is het best lastig om hulp te vragen. Het kan zijn dat jij je ervoor schaamt, maar daar is geen enkele reden voor nodig! Bekkenklachten komen juist veel voor. Dus heb je last van bekkenklachten? Neem dan contact met ons op!

Wat is de bekkenbodem?

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Daarnaast hebben ze een functie bij seksualiteit.

Vergoeding

Ben je benieuwd op hoeveel behandelingen je recht hebt? Dit kan per zorgverzekeraar verschillen. Vraag daarom jouw zorgverzekeraar hoe het precies zit!

Voor de behandeling van ongewild urineverlies kunnen de eerste negen behandelingen vergoed worden vanuit de basisverzekering, mits je deze nog niet verbruikt hebt. Voor deze behandeling heb je een verwijzing nodig van bijvoorbeeld je huisarts.

Let op: er wordt eerst aanspraak gemaakt op je eigen risico als deze nog niet verbruikt is!

Bekijk hier onze tarieven als het gaat om bekkenfysiotherapie.

Voor wie?

Bekkenfysiotherapie is voor iedereen; mannen, vrouwen én kinderen.
Klachten waarvoor je bij de bekkenfysiotherapeut terecht kan:

 • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting
 • Moeite met ophouden van urine, windjes en/of ontlasting
 • Gevoel niet goed te kunnen uitplassen
 • Steeds terugkerende blaasontstekingen
 • Verstoppingsklachten/moeite met ontlasten
 • Verzakkingsgevoel/verzakkingen van blaas, baarmoeder of darm
 • Klachten rondom seksualiteit zoals pijn tijdens het vrijen en erectiestoornissen
 • Pijnklachten van lage rug, bekken, buik en/of bekkenbodem
 • Bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap
 • Behandeling voor of na een operatie in het bekkengebied
 • Diastase
 • Stuitproblematiek

Hoe werkt bekkenfysiotherapie?

Het is mogelijk om bij Centra Plaza een gespecialiseerde behandeling te volgen bij een ervaren bekkenfysiotherapeute. Het spreekt voor zich dat jouw klachten in vertrouwen worden behandeld en dat er voldoende privacy in de praktijk aanwezig is om de behandeling uit te voeren. Mensen voelen zich na een behandeling vaak beter en meer vertrouwd met hun lichaam.

Eerste gesprek

De bekkentherapeut begint met een vraaggesprek. Ze wil bijvoorbeeld weten wat voor klachten je voelt en waar je last ervaart.

Je kan ook met vragen op seksueel gebied bij onze bekkenfysiotherapeute terecht. Ze is bevoegd een inwendig onderzoek te doen naar de functie van de bekkenbodem. Tevens kan de behandeling worden uitgebreid met myofeedback, om zo de spierfunctie zichtbaar te maken, en elektrostimulatie.

Start behandeling

Als deze behandeling voor jou geschikt is, gaan we van start! Tijdens de behandeling word je bewust van jouw bekkenbodemspieren en leer je hierover controle te krijgen. Afhankelijk van de klachten, leer je deze te versterken of juist te ontspannen.

Wat kan je verwachten?

Een onderdeel van de behandeling is dat wij je adviezen meegeven over bijvoorbeeld: belastende momenten, de juiste houding, de toiletgang, drink- en eetgedrag, hulpmiddelen (zoals een bekkenband) of seksualiteit.

Dorothy Wiebers

Dorothy Wiebers

Bekkenfysiotherapeut

Bekkenfysiotherapeut

Je kan rechtstreeks of met een verwijzing van de huisarts bij onze bekkenfysiotherapeute terecht. Wil je vanwege privacy redenen liever persoonlijk een vraag stellen aan de bekkenfysiotherapeute? Stuur haar een mail (dorothywiebers@centraplaza.nl) of geef je telefoonnummer aan onze secretaresse. De bekkenfysiotherapeute belt je zo spoedig mogelijk terug!