Claudicatio intermittens
Claudicatio intermittens oftewel ‘etalage benen’ is een vaatziekte. Hierbij zijn de slagaderen in de benen vernauwd. Slagaderen zijn aderen die zuurstofrijk bloed vervoeren. Tijdens het lopen, hebben de beenspieren extra zuurstof nodig. De slagaders brengen het zuurstofrijke bloed naar jouw been. Bij claudicatio intermittens komt er te weinig zuurstof bij de beenspieren door de nauwe slagaderen. Daardoor krijg je pijn in jouw been. Als je vervolgens even stilstaat, komen de spieren tot rust. De bloedstroom kan dan zuurstof aanvullen, waardoor de pijn verdwijnt.
Claudicato intermittens verminderen
Zelf kan er al veel gedaan worden om de klachten bij claudicatio intermittens te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat de vernauwing in de beenslagader erger wordt. Denk hierbij aan:
- Meer bewegen en dan met name wandelen;
- Gespecialiseerd traject opstarten met de fysiotherapeut;
- Verbeteren van leefgewoontes; denk hierbij aan stoppen met roken, verminderen van alcohol gebruik en verbeteren van eetgewoontes.
Tarieven
De behandeling voor etalage benen wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor zijn 37 behandelingen vrijgegeven. Dit betekent dat er aanspraak gedaan wordt op het eigen risico. Afhankelijk van de wensen van de patiënt, kan er na het looptrainingstraject gekozen worden om te blijven trainen in de praktijk. Hiervoor kan jij een patiëntenabonnement afsluiten.
Wanneer kom je in aanmerking voor de behandeling?
Wanneer er klachten in jouw benen ontstaan tijdens het lopen, is het raadzaam om de huisarts te raadplegen. Wanneer de huisarts claudicatio intermittens vermoedt, zal hij/zij een doorverwijzing geven naar een specialist of zal hij/zij testen afnemen om aan te tonen dat de slagaders in de benen vernauwd zijn. Als claudicatio intermittens is vastgesteld, zal er een verwijzing voor looptraining bij een gespecialiseerde fysiotherapeut worden uitgeschreven. In dit geval kan jij bij ons terecht om samen te werken aan het verminderen van jouw klachten.
Hoe verloopt de behandeling?
Bespreken persoonlijke doelen
Na een intake met de fysiotherapeut, bespreken we jouw persoonlijke doelen. Hierbij houden we ook in de gaten of doelen ook haalbaar zijn.
Planning en trainingsplan
Vervolgens maken we een planning en een trainingsplan. Afhankelijk van de wensen en doelen, wordt de intensiteit bepaald.
Metingen
We voeren verschillende metingen uit om de voortgang bij te houden. Dit koppelen we terug aan de arts. Daarnaast brengen we leefstijlgewoontes in kaart en inventariseren we waar mogelijkheden zijn voor verbetering. Bij etalagebenen is het vooral belangrijk om nieuwe gewoontes aan te leren en deze in stand te houden.