Dry needling

Dry needling richt zich op de behandeling van (meestal al langer bestaande) spierklachten. In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng. Met dry needling worden deze spierverhardingen ontspannen, door deze direct aan te prikken met een dunne en niet snijdende acupunctuurnaald. Indien noodzakelijk worden ook de huid en botvlies met specifieke dry needling technieken behandeld.

Oorzaken

Er zijn verschillende redenen waardoor spierknopen kunnen ontstaan.

Bijvoorbeeld door:

 • Slaaptekort;
 • Slecht eten;
 • Overbelasting;
 • Langdurig een verkeerde houding;
 • Psychologische factoren (stress, depressie, onrust en vermoeidheid).

Klachten

Dry needling kan ingezet worden bij diverse klachten:

 • Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling;
 • Bewegingsbeperkingen en/of stijfheid van gewrichten;
 • Verminderde kracht bij aanspannen van de spier;
 • Pijnklachten zoals hoofdpijn, lage rugklachten, tennis– of golfers elleboog, kuit en bovenbeenklachten.

Vaak gaan deze klachten vanzelf weer weg, maar als dit lang blijft hangen, kan een behandeling wenselijk zijn.

Ervaar jij deze klachten? Dan kan dry needling dé oplossing zijn voor jou!

 

Voordelen

De behandeling heeft meer voordelen dan nadelen. Een nadeel kan zijn dat dry needling niet prettig aanvoelt.  Daartegenover staat dat de behandeling zeer effectief is. De spier raakt direct ontspannen, wat snel zorgt voor minder pijn. De beweeglijkheid en kracht worden vergroot doordat de spieren ontspannen.

Hieronder enkele voordelen op een rijtje:

  • Snel minder pijn;
  • Snel ontspannen van de spier;
  • Kracht komt sneller terug in je spier;
  • Kortere behandeltijd;
  • Korter behandeltraject;
  • Werkt ook goed bij uitstralende pijn;
  • Kan op plaatsen behandelen waar vingers niet bij kunnen komen.

Tarieven

Ben je aanvullend verzekerd? Dan wordt Dry neelding wel vergoed. Het valt dan onder de behandeling van fysiotherapie. Dry needling is geen zelfstandige therapie. Het wordt vaak ingezet als een techniek die onderdeel is van een totale behandeling

Ben je niet aanvullend verzekerd? Dan moet je voor apart betalen. De behandeling kost €42,70 euro, net zoals een reguliere fysiotherapiebehandeling kost. 

Hoe voelt de behandeling?

Als de spierverharding aangeprikt wordt, kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dit gaat zo snel, dat je meestal even schrikt en soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. De afvalstoffen die vrijkomen bij het prikken van de spierknoop veroorzaken het pijnlijke gevoel. Deze afvalstoffen worden via de bloedbaan afgevoerd. Daarentegen is drukpuntmassage in plaats van dry needling over het algemeen pijnlijker. Na de schokjes ontspant de spier zich vrijwel direct. Je kan bewegingen beter uitvoeren en meestal direct zonder de bekende pijn.

Verschil dry needling en klassieke acupunctuur

Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Bij klassieke acupunctuur wordt gewerkt vanuit een energetisch concept om de energiestroom te kunnen beïnvloeden. Bij dry needling richten we ons vooral op spierverhardingen. De verklaring van het effect ervan is niet gebaseerd op energie reguleren, maar op basis van fysiologie en biochemische processen.

Hoe werkt dry needling?

Triggerpoint voelen

De therapeut voelt eerst waar het triggerpoint zich bevindt. Meestal voel je het prikken van de naald niet.

Naald op de juiste plek zetten

Vervolgens beweegt de therapeut de naald die in de spier zit, naar het triggerpoint. Gelukkig zorgt dit niet voor een pijnlijk gevoel. Wel kan je even pijn voelen als de naald het triggerpoint raakt. Sommigen beschrijven dit als een verkramping, elektrische schok of als een dof gevoel.

Behandeling uitvoeren

Zodra de naald op de juiste plek staat, beweegt de therapeut de naald op en neer om zoveel mogelijk vezels los te maken. Hierbij kan je de uitstralende pijn voelen.

Dry needling bijwerkingen

Na het uitvoeren van dry needling, kan je enkele bijwerkingen ervaren. Heb je bijvoorbeeld last van een gevoelige spier of spierpijn? Geen zorgen, dit is heel normaal. Bijwerkingen duren meestal een paar uur tot hooguit twee dagen.

Voor dry needling kan je o.a. terecht bij:

Sophia Vrielmann

Sophia Vrielmann

Fysiotherapeut

Roelof Wakker

Roelof Wakker

Fysiotherapeut

Jaap Witte

Jaap Witte

Fysiotherapeut

Youri Zandstra

Youri Zandstra

Fysiotherapeut