Geriatriefysiotherapie
Geriatrie
fysiotherapie
Worden de dagelijkse handelingen moeilijker? Heb je het gevoel dat je minder kracht hebt? Of heb je onlangs een beroerte gehad? In zulke situaties kan een geriatriefysiotherapeut je helpen! Zij zijn gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en ouderen met chronische of langdurige aandoeningen.
Vaak denken mensen dat je voor geriatriefysiotherapie oud moet zijn, maar dat is niet waar. Soms zijn er jongere mensen met een aandoening, zoals dementie, een beroerte of ze hebben de ziekte van Parkinson. Het gaat erom dat mensen beperkingen ervaren in het uitvoeren van dagelijkse handelingen. Bij geriatriefysiotherapie ligt het accent niet op de ziekte, maar op het behoud en/of verbetering van de gezondheid, functies, activiteiten, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven.
Er wordt vooral oefentherapie gedaan, gericht op het terugkrijgen van mobiliteit en/of het leren omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. De geriatriefysiotherapeut adviseert en begeleid ook gezinsleden en mantelzorgers. Onder andere met informatie over het ziektebeeld, de vooruitzichten, de behandeling, de dagelijkse handelingen en hulpmiddelen.
Vallen Verleden Tijd
Ben je bang om te vallen of ben je wel eens gevallen? Uit onderzoek blijkt dat 50% van alle 75-plussers jaarlijks ten val komt! Vaak worden mensen dan angstiger en gaan minder bewegen waardoor hun conditie afneemt.
Het programma Vallen Verleden Tijd is het enige valpreventieprogramma in Nederland waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het ook écht goed werkt.
Aandoeningen
- Dementie/Alzheimer
- Ziekte van Parkinson
- Valproblematiek
- Beroerte
- Sarcopenie
- Osteoporose
- Longaandoeningen
- Multiple Sclerose
- Hart- en vaatlijden
- Reumatoïde artritis
- Artrose
- Amputaties
- Suikerziekte
Wanneer ga je naar de geriatriefysiotherapeut?
Wanneer ga je naar de geriatriefysiotherapeut?
Hieronder hebben we enkele situaties neergezet wanneer je in aanraking komt voor geriatriefysiotherapie.
- Balansproblemen, loopproblemen en valgevaar
- Bij ziektebeelden zoals na een beroerte, ziekte van Parkinson, hart- en vaatlijden, longaandoeningen, leren omgaan met hulpmiddelen zoals een rollator
- Na opname in een revalidatiecentrum, ziekenhuis of verpleeghuis
- Afname in zelfredzaamheid thuis
Hoe werkt geriatriefysiotherapie?
Eerste gesprek
De geriatriefysiotherapeut brengt tijdens het eerste gesprek jouw klachten in kaart. We bespreken jouw gezondheid en dagelijks functioneren. Na het eerste gesprek, stellen we samen een behandelplan op. Dit plan is afgestemd op jouw wensen en fysieke mogelijkheden.
Start behandeling
Tijdens de behandeling geven wij je voorlichting en advies. Daarnaast gaan we bezig met gerichte oefeningen zoals evenwichtsoefeningen, krachttraining en looptraining. Of oefenen hoe je het beste kan opstaan uit bed of een stoel.
Thuisbehandeling
Onze geriatriefysiotherapeut komt ook regelmatig aan huis. De behandeling gaat namelijk om het verbeteren of behouden van zelfstandigheid in het dagelijks leven. Vandaar is belangrijk dat de therapeut ook jouw thuissituatie bekijkt.
Fysiotherapeuten
Merel Schouten
Geriatriefysiotherapeut
Milly Pastor
Geriatriefysiotherapeut
Vergoeding
Geriatriefysiotherapie valt onder fysiotherapie, maar het wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Jouw vergoeding is afhankelijk van jouw zorgverzekeraar en hoe je verzekerd bent. Wil je weten waar jij recht op hebt? Neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar!