Nieuwe knie/nieuwe heup

Krijg jij een nieuwe knie of een nieuwe heup? Dan is het belangrijk dat jij na je operatie begint met fysiotherapie. Wij helpen je graag!

Bij een heup- of knieprothese wordt jouw eigen gewricht vervangen. Het is raadzaam om te revalideren onder begeleiding van een fysiotherapeut. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van patiënten na een (totale) heup- en knieoperatie.

Na de operatie

Direct na de operatie mag jij jouw knie of heup weer bewegen. Jouw knie mag volledig belast worden, maar hierbij is wel ondersteuning van krukken of een rollator nodig. Je gaat samen met jouw fysiotherapeut oefeningen doen. Deze oefeningen worden langzaam opgebouwd. Bovendien zal onze fysiotherapeut je adviseren over hetgeen wat jij wel en niet kan doen in de eerste periode van de revalidatie.

Vervolgstappen thuis

Het is belangrijk dat jij thuis ook doorgaat met oefenen. Als jij een knieprothese hebt, krijg jij fysiotherapie aan huis. Als jij een heupprothese hebt, gebeurt dit alleen wanneer de arts of fysiotherapeut dit aangeeft.

Voordelen fysiotherapie bij knie- of heupprothese

Fysiotherapie na een operatie voor een nieuwe knie of heup heeft veel voordelen. Voorbeelden van voordelen zijn:

 

  • Het helpt je om weer zo snel mogelijk op de been te komen;
  • Het terugkrijgen van het bewegingsbereik;
  • Jij wordt begeleidt, zodat je de handelingen zelf ook veilig kan uitvoeren;
  • Het helpt je weer te mobiliseren.

Vergoeding

Omdat je een operatie hebt gehad, worden de behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering na de 20ste behandeling. Mocht je een aanvullende verzekering hebben, dan kunnen deze gebruikt worden voor de eerste 20 behandelingen. Echter, je betaalt altijd wel eerst je eigen risico als die nog niet op is.

Vanaf de 21ste behandeling worden de trainingen & fysiotherapie dus vergoed vanuit de basisverzekering en hoef je dit niet zelf te betalen.