Oedeemfysiotherapie

Oedeem
fysiotherapie

Een ophoping van vocht in je lichaam noemen we lymfoedeem of kortweg oedeem. Vaak komt vochtophoping voor in armen/handen en benen/voeten. Maar ook in je borst en buik kan lymfoedeem zitten. De huid kan zelfs pijnlijk of tintelend aanvoelen.

Oedeemtherapie is eerst gericht op het terugdringen van oedeem om daarna toename van het oedeem te voorkomen zodat je weer normaal kan functioneren.

Goed om van te voren te weten: in de meeste gevallen is volledig genezen van oedeem niet mogelijk. Wel kan je met compressiematerialen zoals een therapeutische elastische kous of compressievest het oedeem stabiliseren.

Oorzaken & gevolgen

Lymfeoedeem kan ontstaan door een aangeboren afwijking of door bijvoorbeeld een ziekte, operatie of medicijngebruik. Beide vormen kunnen leiden tot ernstige lichamelijke klachten en door slechtere circulatie een vertraagde wondgenezing.

Vergoeding

Hoe zit het precies met de kosten van deze behandeling? Indien je een chronische indicatie hebt, wordt vanaf de 21ste behandeling door de basisverzekering vergoed. De eerste 20 behandelingen zijn voor eigen rekening en/of een aanvullende verzekering.

Heb je vragen? Bijvoorbeeld op hoeveel behandelingen je recht hebt? Welk bedrag vergoed wordt? Dit kan per zorgverzekeraar verschillen. Vraag daarom jouw zorgverzekeraar hoe het precies zit!

Bekijk hier onze tarieven als het gaat om oedeemtherapie.

Oedeemcentrum Flevoland

Aangezien wij de kennis en kunde in huis hebben, hebben wij hiervoor een apart centrum opgericht: Oedeemcentrum Flevoland. Wij streven naar korte tot geen wachttijden voor een oedeembehandeling.

Oedeem kan de kwaliteit van leven behoorlijk beïnvloeden en daar zijn wij ons terdege bewust van. Iedereen met vragen of klachten die betrekking hebben tot oedeem kan bij ons terecht. Of je nu jong of oud bent, een arm-, borst- of beenprobleem hebt, wij zullen er alles aan doen om een passend behandelplan te maken.

Symptomen

  • Zwelling van één of meerdere lichaamsdelen
  • Pijn of tintelingen
  • Lokale vermoeidheid en een zwaar gevoel in aangedane gebied
  • Huidafwijkingen zoals vochtblaasjes, verharding van de huid, plooien, bruine vlekjes of knobbeltjes
  • Infecties

Vormen van oedeem

Op onze website van Oedeemcentrum Flevoland staat nog meer informatie over de verschillende vormen van oedeem en wat de behandelmethodes hierbij zijn.

  • Lipoedeem
  • Lymfoedeem
  • Veneus oedeem
  • Postoperatief oedeem

Hoe werkt oedeemfysiotherapie?

Eerste gesprek

De fysiotherapeut begint met een vraaggesprek. Hij wil bijvoorbeeld weten wat voor klachten je voelt en waar de vochtophoging zit. Daarna volgt het lichamelijk onderzoek. Aan de hand van dit eerste gesprek bepaalt de therapeut welke therapie het meest geschikt is.

Start behandeling

Als deze behandeling voor jou geschikt is, gaan we van start! Op verschillende manieren stimuleren we de afvoer van het vocht.

  • Met oefentherapie, zoals ademhalingsoefeningen en spieroefeningen.
  • Met een massage: manuele lymfdrainage. De therapeut probeert op deze manier de vocht te verplaatsen naar lichaamsdelen waar de vochtafvoer wel goed is.
  • Gebruikmaken van lymfetaping om vochtafvoer te stimuleren.
  • Aanmeten van compressiemiddelen om terugkeren van vochtophoping te voorkomen. 

Behandeling afronden

Ter afronding van de behandelperiode nemen wij alle adviezen en oefeningen nogmaals door zodat je deze thuis actief kan blijven inzetten. Op deze manier hou je zelf controle over je klachten.

Een advies kan bijvoorbeeld zijn om te zorgen voor voldoende ontspanning/leren omgaan met stress. Het lymfestelsel functioneert namelijk het beste als we in een ontspannen staat zijn.

Tot slot krijgt je één (of zonodig meerdere) controle afspraak of je weet wanneer je aan de bel moet trekken.

Fysiotherapeuten:

Esther van Eeuwen

Esther van Eeuwen

Oedeemfysiotherapeut

Margo Pureveen-Moes

Margo Pureveen-Moes

Oedeemfysiotherapeut

Roelof Wakker

Roelof Wakker

Oedeemfysiotherapeut

Ilja den Drijver

Ilja den Drijver

Oedeemfysiotherapeut