Oncologie fysiotherapie

Heb je een oncologische behandeling ondergaan? Oncologische fysiotherapie kan helpen! Onze oncologie fysiotherapeuten richten zich specifiek op het behandelen van problemen die ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de operatie, radiotherapie en/of aanvullende behandelingen zijn ontstaan.

De klachten kunnen zich zowel tijdens als na de behandeling voordoen. De lichamelijke klachten kunnen je belemmeren in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals hobby’s en werkzaamheden.

Vergoeding

Oncologie fysiotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering na de eerste 20 behandelingen als je een verwijzing op basis van een oncologische operatie/bestraling hebt. De voorwaarde is dat de operatie/bestraling minder dan 3 maanden geleden heeft plaatsgevonden.

Extra:
Zilveren Kruis heeft een aparte aanvullende verzekering, genaamd basis plus module. Deze module geeft aanspraak op vergoeding van de eerste 20 behandelingen fysiotherapie voor nazorg bij oncologie. 

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar!

Klachten

Tijdens de behandeling van kanker kan je te maken krijgen met klachten die ontstaan door de kanker of de medische behandeling hiervan. Je kan hierbij denken aan:

 • Vermoeidheidsklachten
 • Pijnklachten
 • Stijfheid van gewrichten enspieren
 • Spanningsklachten
 • Oedeemklachten
 • Conditievermindering
 • Krachtsvermindering
 • Balansproblemen
 • Littekenklachten

Ervaar jij deze klachten en wil je hier iets aan doen?

Bewegen tijdens kanker

In het verleden gaf men vaak het advies tijdens kanker: “Hou rust tijdens de behandeling, lever geen inspanning en sport niet.” De afgelopen jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar bewegen tijdens kanker. Uit onderzoek blijkt dat oncologie fysiotherapie kan zorgen voor vele positieve effecten.

Zo blijkt dat patiënten die actief zijn en trainen tijdens bijvoorbeeld chemotherapie, minder vermoeidheid, minder conditieverlies en een beter fysiek functioneren ervaren. Daarnaast is het minder vaak noodzakelijk om de dosis van de chemotherapie naar beneden bij te stellen. Verder blijkt dat bijvoorbeeld oefentherapie een positief effect heeft op het verbeteren van de schouderfunctie en het verminderen van pijnklachten aan de schouder die ontstaan na behandeling van borstkanker. Dit betekent dat oncologie fysiotherapie kwaliteit van leven verbetert. Je bent sneller instaat om activiteiten op te pakken die voor jou van belang zijn.

Hoe werkt oncologie fysiotherapie?

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek luisteren we naar je verhaal en doen we onderzoek. We hechten veel belang aan een persoonlijke benadering en daarom wordt er na het intakegesprek een persoonlijk behandelplan (en oefenschema) opgesteld waarin je in overleg met de therapeut bepaald op welke manier je het beste kan of wil gaan trainen.

Je kan bijvoorbeeld trainen in een kleine groep, individueel en/of eventueel thuis. Daarnaast kan een oncologiefysiotherapeut adviezen geven over het bepalen van jouw grenzen en het opbouwen van conditie. 

Start behandeling

De behandeling van de oncologiefysiotherapeut verschilt per fase, omdat het doel van de behandeling in iedere fase weer anders is.

 • Curatieve fase = Deze fase is gericht op genezen van kanker. Onze oncologiefysiotherapeut kan begeleiden bij behoud of verbetering van fitheid.

 • Palliatieve fase = Soms kan de ziekte niet worden genezen, maar wel onder controle worden gebracht en gehouden. De oncologiefysiotherapeut behandelt voorkomende klachten, ondersteunt en coacht. Daarnaast behandelen ze ook andere bijkomende klachten zoals bewegingsbeperking, balanstraining en ook spanningsklachten. Deze fase kan maanden, maar ook jaren duren. Onze oncologiefysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden.

 • Terminale fase = In deze fase nadert het levenseinde. De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Daarnaast kunnen ademhalingsoefeningen verlichting geven bij benauwdheid. Ook kan pijn en angst verminderen door ontspanningsoefeningen.

 

Behandeling afronden

Elk behandeltraject is uniek. Daarom is er geen standaard behandeltermijn. Hoe lang en hoe vaak je naar de fysiotherapeut gaat, hangt af van jouw voortgang en doelstelling. 

Beweegprogramma

Mensen die voldoende bewegen voelen zich fitter en vrolijker. Een half uurtje per dag bewegen maakt al veel verschil! Speciaal voor mensen die behandeld zijn voor kanker bieden we een groepsprogramma aan. Tijdens dit programma begeleidt onze fysiotherapeut je op een verantwoorde manier naar een actieve leefstijl. Goed om te weten: dit beweegprogramma wordt vergoed.

Wil je meedoen met de beweeggroep oncologie? Neem dan contact met ons op!

Fysiotherapeuten:

Merel Schouten

Merel Schouten

Oncologie fysiotherapeut

Ilja den Drijver

Ilja den Drijver

Oncologie fysiotherapeut

Saskia Wallenburg

Saskia Wallenburg

Oncologie fysiotherapeut