Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie

Ieder mens heeft zijn eigen levensritme. Als we ons goed voelen, zijn lichaam en geest in balans. Die balans kan verstoord raken door bijvoorbeeld stress, ziekte, een ongeluk of een traumatische ervaring. Dat kan plotseling gebeuren, maar vaak is het een sluipend proces. Door de balansverstoring treden gezondheidsproblemen op.

Wie gezondheidsklachten heeft, wil graag weten waardoor dit komt. Nu is niet voor elke klacht een duidelijke lichamelijke oorzaak aan te geven. Dat de fysieke klacht mogelijk een psychische of sociale oorzaak heeft, is soms moeilijk te begrijpen.

Gelukkig weten we steeds beter dat onze gezondheid door allerlei elementen beïnvloed wordt. Ons denken, voelen, handelen, onze omstandigheden (thuis en op het werk), onze fysieke belastbaarheid (conditie) en onze ervaringen in het verleden zijn belangrijke factoren. Ze beïnvloeden elkaar, ons bewegen en onze beleving van gezondheid. Ze bepalen de balans tussen belasting en belastbaarheid en spanning en ontspanning.

Voor wie?

Ons lichaam kan op veel manieren aangeven dat iets niet in orde is. Als we daar naar kunnen luisteren en maatregelen nemen, vindt natuurlijk herstel meestal vanzelf plaats. Als we signalen van het lichaam niet (meer) herkennen of we negeren deze, kunnen veel verschillende klachten ontstaan, zoals:

 • Hoofdpijn
 • Onverklaarde spier- en gewrichtspijn
 • Maag- of buikklachten
 • Klachten aan nek, rug of bekken
 • Druk op de borst
 • Hartkloppingen
 • Lusteloosheid
 • Niet meer kunnen genieten / Moeite met ontspannen
 • Slaapproblemen
 • Opgejaagd gevoel
 • Prikkelbaarheid
 • Angstig en onzeker voelen
 • Piekeren / malen
 • Benauwdheid / Hyperventilatie
 • Erg moe zijn

Wat is er aan te doen?

Een psychosomatisch fysiotherapeut kijkt naar de verbanden tussen lichaam, geest en leefomgeving. Zij zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten die samenhangen met stress en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor niet direct een lichamelijke oorzaak gevonden kan worden. Je lichaamssignalen beter leren waarnemen en begrijpen, is nodig om ernaar te luisteren en goed voor jezelf te zorgen.

Hoe werkt psychosomatische fysiotherapie?

Stap 1: Intake gesprek

Tijdens een intakegesprek bespreek je met de therapeut jouw lichamelijke en psychische klachten.

Stap 2: Behandelplan

Aan de hand van het intakegesprek stelt de therapeut samen met jou een behandelplan op. Het doel van de behandeling is dat jij minder lichamelijke en psychische klachten ervaart.

Stap 3: Start behandeling

De behandeling is vaak een combinatie van gesprek en oefeningen, soms aangevuld met vormen van massage. Deze zijn gericht op het vergroten van je lichaamsgevoel, op ontspanning, het leren reguleren van je adem en op inzicht krijgen in hoe je met grenzen omgaat. Je ontwikkelt vaardigheden om fysiek en mentaal weer in balans te komen.

De psychosomatisch fysiotherapeut gaat graag samen met je op pad om dit op een voor jou passende manier te bewerkstelligen.

Stap 4: Behandeling afronden

De behandeling zetten we voort totdat jij weer lekker in je vel zit en beter met je klachten om kan gaan.

Somatic Experiencing

Als het passend is bij jouw gezondheidsklachten, past Esther oefeningen uit Somatic Experiencing toe. Zij heeft na de opleiding tot psychosomatisch fysiotherapeut de 3 jarige opleiding Somatic Experiencing gevolgd.

Somatic Experiencing (SE) is een methode om lichaam en geest te helpen herstellen van overweldigende ervaringen/trauma uit het (verre of recente) verleden. Een trauma is een gebeurtenis die te onverwacht, te snel en te groot was om op dat moment te verwerken en/of er adequaat op te kunnen reageren. SE richt zich in de eerste plaats op de effecten van onverwerkt trauma in het lichaam en wordt toegepast bij stress gerelateerde klachten. 

Voorbeelden van traumatische gebeurtenissen zijn: een verkeersongeluk, een val, geweld, verwonding, ziekte, een medische procedure, getuige zijn van trauma, verlies van een dierbare, etc.

De focus ligt bij Somatic Experiencing op wat voelbaar is in het lichaam (de lichaamssensaties) in het hier en nu. Voorbeelden van lichamelijke sensaties zijn: warmte, tintelingen, spierspanning en veranderingen in de ademhaling. Door bewust te worden van waar spanning in het lichaam zit en door deze gedoseerd los te laten, kunnen klachten geleidelijk minder worden.

Dystonie

Dit is een neurologische bewegingsstoornis met onwillekeurige spiersamentrekkingen. Er zijn verschillende vormen van dystonie. Soms is één lichaamsgebied aangedaan, zoals de nek, soms zijn meerdere gebieden aangedaan en soms het hele lichaam. Door dystonie kan het zijn dat je bewegingen maakt zonder dat je dit wilt; lichaamsdelen kunnen in een onnatuurlijke houding staan en er kunnen plotselinge spierkrampen optreden. Over die bewegingen heb je geen controle. Bij primaire dystonie is de oorzaak onbekend en bij secundaire dystonie is er een onderliggende oorzaak, zoals een hersenaandoening of medicijngebruik. 

 

 

Naast de bewegingsklachten komen vermoeidheid, pijn, problemen met slapen, angst en depressie vaak voor. Fysiotherapie kan onderdeel zijn van de behandeling om in het dagelijks leven weer beter te kunnen bewegen en de klachten te verminderen (naast eventuele andere behandeling zoals bijv. medicatie en botuline toxine injecties). Je kan bij Esther van Eeuwen terecht voor een passende behandeling fysiotherapie. Zij is aangesloten bij DystoniaNet. 
Esther van Eeuwen

Esther van Eeuwen

Psychosomatisch fysiotherapeut

Onze psychosomatisch fysiotherapeute

Esther heeft een aanvullende cursus gedaan over Functioneel Neurologische Symptomen en is aangesloten bij het FNS-net & DystoniaNet.

Vergoeding

Je wilt natuurlijk graag dat jij geholpen kan worden, zodat je weer beter in je vel zit. Maar hoe zit het precies met de kosten voor deze behandeling? Psychosomatische therapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Wil je meer informatie? Dan is het verstandig om contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar.

Bekijk hier onze tarieven als het gaat om psychosomatische fysiotherapie.