Vallen Verleden Tijd

Zowel binnen- als buitenshuis zijn er veel situaties waarbij u lelijk kunt vallen. Vervelende scheve stoeptegels, natte bladeren in het bos of een lastige trap zijn herkenbare situaties waarbij u kan struikelen of uitglijden, met alle vervelende gevolgen van dien. Uit onderzoek blijkt dat senioren meer risico lopen om te vallen dan jongeren. Per jaar belanden ongeveer 50.000 mensen met een botbreuk op een spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Daarnaast worden veel mensen na een val angstiger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert.

Na het volgen van het programma is de kans op vallen met de helft verminderd en is valangst zelfs met nog meer afgenomen! Dit betekent dat mensen minder in een isolement leven en beter kunnen omgaan met valgevaarlijke situaties.

Wat is valpreventie?

Valpreventie is leren voorkomen dat u valt en dat u weet hoe u moet vallen als het toch gebeurd. Wij bieden u het valpreventieprogramma Vallen Verleden Tijd aan waarin u leert om te gaan met situaties die valgevaarlijk zijn. Daarnaast leert u valtechnieken zodat u deze kan inzetten tijdens een eventuele val. 

Voor wie?

 • Als u bang bent om te vallen na bijvoorbeeld een val met letsel (bv. gebroken pols, schouder of heup).
 • Als u vaak struikelt of valt.
 • Als u wilt voorkomen om te vallen.
 • Als u 65 jaar en ouder bent.
 • U bent jonger dan 65 jaar, maar u bent bang om te vallen of u valt/struikelt vaak.
 • Eis voor deelname: u bent in staat om minimaal 15 minuten zonder hulpmiddel (rollator) te lopen.

   

  Inhoud beweegprogramma

  Intake

  Het beweegprogramma start met een intake. Tijdens deze intake gaat u een balans en looptest uitvoeren. Aan de hand van deze testen kunnen wij uw beginpunt vaststellen. Het beweegprogramma bestaat uit 10 lessen.

  Valgevaarlijke situaties

  Tijdens 5 lessen leert u omgaan met valgevaarlijke situaties uit het dagelijkse leven die u in huis en buiten kunt tegenkomen. Deze situaties worden geoefend door middel van een hindernisbaan. Gedurende het programma worden de oefeningen moeilijker gemaakt door toevoeging van motorische en cognitieve dubbeltaken.

  Valtraining

  De andere 5 lessen bestaan uit valtraining, waarbij u leert om een val om te zetten in een rollende beweging. U kunt natuurlijk niet altijd voorkomen dat u valt, daarom leert u bij de valtraining het risico te verkleinen dat u bij uw val iets breekt. Bij beide onderdelen staat veiligheid altijd voorop!

  Vergoeding

  Diverse zorgverzekeraars vergoeden eenmalig het Vallen Verleden Tijd programma of ze vergoeden een deel hiervan. Voor dit programma geldt geen eigen risico. Wilt u weten waar u recht op hebt of wat voor u de mogelijkheden zijn? Check dit dan bij uw zorgverzekeraar of vraag het bij ons na.